Klasa 4SpA wykonała dzisiaj gniotki antystresowe z mąki ziemniaczanej. Rączki pracują, a stres znika.
W minionym tygodniu klasy II odwiedziły cmentarz dawnego szpitala psychiatrycznego, znajdujący się w lesie niedaleko naszego Ośrodka. Uczniowie zadbali o nagrobki zmarłych oraz zapalili światełko pamięci dla pochowanych tam osób.
Zajęcia kulinarne -sałatka owocowa.
Na zajęcia zostały omówiliśmy kluczowe zasady zdrowego odżywiania: jedzenie regularnych posiłków, spożywanie zróżnicowanych produktów (głównie warzyw i owoców), ograniczanie cukrów i soli, picie odpowiedniej ilości wody oraz jak ważne jest ograniczenie żywności przetworzonej i słodkich napojów.
Następnie w części praktycznej zrobiliśmy pełną witamin sałatkę owocową.
Zajęcia kulinarne na których uczniowie zamienili się w prawdziwych włoskich kucharzy. Z uśmiechem i zaangażowaniem tworzyli wymarzone pizze, wybierając ulubione składniki ser, szynkę, kolorową paprykę, oliwki, chrupiącą sałatę, ananas. Wspólne przygotowanie pizzy było super zabawą , a także świetną zabawą do nauki, współpracy i rozwijania kulinarnych talentów.
Wycieczka do ogródków działkowych ( 03.10.25r. )
Podziwianie uroków jesieni oraz dojrzewających owoców i warzyw o tej porze roku. Podczas spaceru dzieci obserwowały kolorowe grządki, dorodne dynie, marchewki buraki, jabłka i gruszki. To była wyprawa pełna uśmiechu, nauki i wspólnego podziwiania przyrody.
Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy!
Uczniowie klas 1a i 2a zapoznali się z piramidą zdrowego odżywiania i dowiedzieli się, dlaczego aktywność fizyczna jest u jej podstawy . Potem , dzieci wykonaly kolorowe owocowo-warzywne jeże, które szybko znikły z talerzy!
Dzisiaj w ramach zajęć rewalidacyjnych kształtowaliśmy
nawyki zdrowego żywienia. Przyrządzaliśmy świeże soki owocowo-warzywne. Pyszne i zdrowe.